Jak zrobić omlet?

Omlet to jedno z podstawowych i najbardziej popularnych dań śniadaniowych na całym świecie. Standardowo składa się z jajek, mąki, mleka lub zamiennie śmietanki, odrobiny oliwy lub masła.
Nie oznacza to jednak, że omlet zawsze powinien występować w standardowej, tradycyjnej wersji. Posiłek ten może zostać dopasowanych do indywidualnych potrzeb poprzez dodanie do podstawy wybranych przez siebie składników.

Omlet na słodko

Słodka wersja popularnego omleta jest smakuje zwłaszcza najmłodszym. Zazwyczaj wykonuje się go nieco inaczej niż standardową wersję, dzięki czemu jest bardziej puszty oraz lepiej smakuje.
Składniki potrzebne do przygotowania:
2 jajka
5 łyżek mąki
150 ml mleka lub śmietanki
łyżka oleju lub masła
jak zrobić omlet przepisW przypadku omleta słodkiego wskazane jest oddzielenie białka jajek od żółtek. Białka przekładamy do średniej wielkości miski, a następnie ubijamy na sztywną pianę. W drugiej, przygotowanej wcześniej misce mieszamy ze sobą resztę składników oprócz masła, a więc mąkę, mleko oraz oddzielone wcześniej żółtka. Na samym końcu dodajemy również ubite białka. Na średniej wielkości patelnię nakładamy łyżkę masła lub oleju i czekamy na rozgrzanie. Następnie wykładamy mieszankę na patelnię i smażymy około 6 minut na średnim gazie, w razie potrzeby odpowiednio go zmniejszając.
Uzyskany w ten sposób omlet możemy wyłożyć bitą śmietaną, nutellą, słodkim dżemem lub konfiturą, a latem owocami i bitą śmietaną. Na taki deser skusi się zarówno młodszy, jak również starszy domownik.

Omlet obiadowy

Omletem obiadowym nazwać można placek z sycącymi dodatkami, który może stanowić jeden z posiłków. Do takiego omleta można wykorzystać praktycznie każdy dodatek. Jest to rozwiązanie bardzo szybkie i mało wymagające. Najpopularniejszymi są omlety z pomidorami suszonymi, szpinakiem, szynką, pieczarkami, serem czy ziołami.
Składniki potrzebne do przygotowania:
2 jajka
5 łyżek mąki
150ml mleka lub śmietanki
łyżkę oleju lub masła
wybrane dodatki (ser, szynka, warzywa pokrojone w kosteczkę)
Jajka, mąkę oraz mleko (lub śmietankę) mieszamy w jednej, średniej wielkości misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W tym celu można użyć tradycyjnej trzepaczki lub miksera, jeżeli jednak nie posiadamy żadnego z tych przedmiotów przydatny będzie również zwykły widelec.
Następnie w drobną kosteczkę kroimy dodatki, które zamierzamy dodać do omleta. W przypadku sera można zetrzeć go na tarce, na grubych oczkach. Przygotowane składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki podstawowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dowolnymi ziołami. Na średniej wielkości patelnię dodajemy łyżkę oleju lub masła, a po rozgrzaniu wylewany gotową mieszankę i smażymy przez około 8-9 minut. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – najlepiej smakuje na ciepło.

Podziel się

Skomentuj